Recepten

Steak au poivre

Ingrediënten
  • 4 eetlepels cognac
  • 4 rumsteaks op kamertemperatuur
  • 4 eetlepels vierseizoenenpeperkorrels
  • 1 eetlepel olie
  • 50 g roomboter
  • 125 ml crème fraîche

Bereidingswijze

De cognac in een diep bord schenken. De rumsteak door de cognac wentelen en 5 min. in het bord laten liggen.

Peperkorrels in een vijzel grof stampen, in een plastic zakje met steelpan of deegroller kneuzen of in de pepermolen zeer grof malen. De vers gemalen peper in een diep bord doen. De rumsteak aan beide kanten in de peper drukken (cognac bewaren).

In een braadpan olie en de helft van de boter verhitten. Als het schuim bijna is weggetrokken, de rumsteak op een hoog vuur 1 min. per kant bakken (niet bewegen in de pan en met tang omdraaien). Het vuur lager draaien en de steaks, afhankelijk van gewenste gaarheid, nog 1-2 min. per kant bruin en vanbinnen rood of rosé bakken. Vlees uit de pan nemen en in aluminiumfolie verpakken.

Bakvet uit de pan scheppen en weggooien. Cognac in de pan schenken en met een spatel de aanbaksels losroeren. Crème fraîche erdoor roeren en de saus nog even doorwarmen. Het vuur uitdraaien en de rest van de boter door de saus kloppen.

De steaks op vier warme borden leggen en bestrooien met zout. De saus over de steak scheppen. Serveren met dikke frietjes en heerlijke verse tuingroentjes.

Jonge gouda met sesamzaadjes, gare tomaatjes en verse kruiden

Ingrediënten (2 pers.)
  • 10 kaasdriehoekjes (+/- 200g)
  • 6 middelgrote trostomaatjes
  • 10 kleine tomaatjes (verschillende kleuren gele, rode, oranje…)
  • 2 handen vol verschillende verse kruiden die je lekker vindt (basilicum, bladpeterselie, bieslook…)
  • Gedroogde tijm
  • Geroosterde sesamzaadjes
  • Olijfolie
  • Balsamicoazijn

Bereidingswijze

Halveer de tomaatjes en schik ze dicht bij elkaar op een ovenschotel met het snijvlak naar boven. Kruid stevig met gedroogde tijm, een beetje zout en peper. Giet er zorgvuldig olijfolie over in een dunne straal en ook een beetje balsamico. Zet 10 minuten in de oven op 180 °C.

Hak intussen de kruiden fi jn en meng met wat olijfolie, balsamico en kruid met peper en zout.

Snijd de kaas in driehoekjes.

Strooi de sesamzaadjes op een plat bord en wentel hierin de kaasdriehoekjes.

Leg de kruiden in de lengte op een bord, leg er de gare tomaatjes bij. Schik er de kaas over en kruid met gekleurde peper van de molen. Strooi er nog wat sesamzaadjes over als afwerking.

Rode Zegel

Bezoek rodezegel.be

Mozzarellaburger

Ingrediënten

Gehakt:

  • 500g varkens/runds gehakt
  • broodkruim
  • 1 ei
  • 1 fijngesneden rode ui
  • teentje knoflook
  • fijngesneden zwarte olijven

Burger:

  • 4 schijfjes mozzarella
  • 8 schijfjes tomaat, licht geroosterd
  • 4 sesambroodjes

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten door het gehakt en maak er platte burgers van. Bak deze lichtjes aan, snij doormidden en vul met mozzarella. Bak hierna verder af. Serveer op een krokant broodje met een frisse salade en de gegrilde tomaten.

Yoghurt-, Munt- en Limoenmarinade

Ingrediënten
  • 5 dl yoghurt
  • 2 fl inke handvollen verse munt, gehakt
  • fijngesneden schil en sap van 2 limoenen
  • 1 eetlepel korianderzaadjes
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • een paar scheutjes olijfolie

Bereidingswijze

Meng de ingrediënten door elkaar, smeer het vlees ermee in en laat het marineren.
Marineren maakt het vlees nog malser en smakelijker.

Zuiderse gegrilde groentenschotel

Lekker, inspirerend en makkelijk te bereiden.

Snij de rode, groene en gele paprika’s in dunne repen. Snij de courgettes en aubergines in lange stroken.
Versnij rode ui, tomaten en champignons in grote stukken.
Olie de groenten licht in en grill ze op de barbecue.
Kruid af met peper, zout en pittige kruiden. Meng alle gare groenten en presenteer ze in onze mooie serveerkommen.
Een overheerlijk bijgerecht.

Spiesje van bloedworst met appel

Ingrediënten (4 pres.)
  • 2 bloedworsten
  • 8 schijfjes gerookt spek
  • 1 appel
  • 50 gr suiker

Bereidingswijze

Snij de bloedworst in schijfjes. Bestrooi beide kanten met suiker. Snij nu ook de appel in schijfjes. Leg de bloedworst tussen 2 schijfjes appel. Draai hier een jasje van spek omheen en steek het geheel op een spiesje. Besprenkel met olijfolie en leg het op de barbecue.

Vurige vleesballetjes

Ingrediënten (4 pres.)
  • 300 g varkensgehakt
  • 2 sjalotten
  • 1 eidooier
  • paneermeel
  • 2 el olijfolie
  • 3 el peterselie
  • 1 el oregano
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 chilipeper
  • zout
  • cayennepeper

Bereidingswijze

Pel en snipper de knoflook en de sjalot. Hou ze even apart. Snipper de tuinkruiden en het chilipepertje. Vermeng de tuinkruiden en het chilipepertje met het gehakt, de eidooier en het paneermeel. Breng op smaak met cayennepeper en zout. Rol er balletjes van. Fruit de sjalotsnippers in de olijfolie. Doe er de knoflook en de gehaktballetjes bij. Bak ze rondom bruin.

Stoofvlees met appeltjes,
sjalotten en tijm

Ingrediënten (4 pres.)
  • 1 kilo rundstoofvlees
  • roomboter
  • 2 uien, fijngesneden
  • 1 dl appelsap
  • 2,5 dl kriek
  • 8 sjalotjes, gepeld
  • 2 appels, in partjes
  • enkele takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

Verhit de boter in een braadpan. Bak het vlees in kleine porties bruin. Schep het vervolgens in een diepe pan met een deksel en dikke bodem. Bak nu de uien in de braadpan en schep ze bij het vlees. Blus de braadpan met het appelsap en de kriek zodat alle stukjes in de pan loskomen. Giet alles bij het vlees. Breng aan de kook en voeg de sjalotten, de appelpartjes, tijm en laurier toe. Laat 2,5 à 3 uur zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.

Varkensgebraad met witbier

Ingrediënten (4 pres.)
  • 1 kg varkensgebraad
  • ± 15 sneden gerookt spek
  • 100 g boter
  • versgemalen peper, zout, muskaatnoot
  • 1 flesje witbier
  • 2 eetlepels rodebessengelei
  • 50 g rozijntjes
  • 6 Jonagold-appelen
  • verse dragon

Bereidingswijze

Kruid het gebraad met peper, zout en muskaatnoot. Omwikkel het met spek en laat het in hete boter aan alle kanten kleuren. Overgiet met bier, roer de bessengelei erdoor en voeg de rozijntjes en de geschilde en in vieren gesneden appelen toe. Laat nog ongeveer 40 minuten bakken in de op 200°C voorverhitte oven en bedruip nu en dan met wat saus. Neem het vlees uit de pan, snijd het in plakken, verdeel over de warme borden en overgiet met de saus. Garneer met vers gehakte dragon en serveer met kroketten of aardappelnootjes.

Paardenrumsteak

Ingrediënten (4 pres.)
  • 4 paardenrumsteaks
  • boter
  • 8 sjalotjes
  • 8 eetl rode wijn
  • tijm
  • laurier
  • 4 eetl water

Bereidingswijze

Verhit de boter, bak de biefstukken bruin en haal ze uit de pan. Hak de sjalotjes klein en bak ze in dezelfde pan gedurende 5 minuten. Blus met rode wijn en een geutje water. Voeg de tijm en de laurier toe. Laat de saus inkoken of bind ze met donkere maïzena.

Ardeens gebraad met mosterdsaus

Ingrediënten (4 pres.)
  • 1 kg Ardeens gebraad
  • 2 ajuinen
  • 300 ml water
  • 1 teentje look
  • peper - zout
  • 2 el Dijon mosterd
  • 2 el mosterd met zaadjes
  • blanke roux
  • 2 el boter
  • 1 el bruine fond

Bereidingswijze

Verwarm de boter in een kookpot en korst het vlees langs alle zijden bruin. Verlaag de temperatuur van het vuur tot de helft en voeg look en ajuin toe. Voeg water toe tot het vlees voor de helft onder staat. Laat 30 min. zachtjes pruttelen onder deksel. Draai het vlees om en laat nog 30 min. verder garen onder deksel. Gebraad heeft een braadtijd van ongeveer 60 min. per kg vlees. Neem het vlees uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie. Voeg bij het braadvocht de bruine fond, de mosterd en kruid naar smaak met peper en zout. Binden met blanke roux. Als je een gladde saus wenst, zonder stukjes ajuin dan mix je nadat de bruine fond is opgelost met de staafmixer. Je kan de saus verrijken met culinaire room voor een room/mosterdsaus.

Kip met dragon

Ingrediënten (4 pres.)
  • 1 kip versneden in 8 stukken
  • 350 g champignons
  • 2 lookteentjes
  • 5 sjalotten
  • 8 cl witte wijn
  • 1 kruidentuiltje
  • 4 gepelde, in blokjes versneden
  • tomaten
  • 2 eetlepels verse gehakte dragon
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

Kuis de champignons, snijd de grootste in 4. Warm de champignons in een kookpot onder deksel met 3 eetlepels water en wat boter. Laat 3 minuten koken, zeef en bewaar het kookvocht. Kruid de stukken kip. Warm in een grote stoofpot 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter, voeg de kip toe wanneer de boter schuimt. Laat de stukken een 5-tal minuten mooi bruinen. Voeg de wijn, het kruidentuiltje, de look, sjalot, tomaat en 1 eetlepel dragon toe. Giet het champignonsap erbij, breng aan de kook en laat 30 minuten sudderen. Voeg tenslotte de champignons en de resterende dragon toe, warm goed op en kruid eventueel nog met wat peper en zout.

Kip met appelmoes

Ingrediënten (4 pres.)
  • 1 braadkip
  • 4 stoofappelen
  • 1 eetlepel suiker
  • droge witte wijn
  • 1 citroen
  • een scheutje calvados
voor de kippenkruiden:
  • 1 koffi elepel kerriepoeder
  • 1 koffi elepel paprikapoeder
  • 1 koffi elepel gemberpoeder
  • ½ koffi elepel zout
  • ½ koffi elepel gemalen zwarte
  • peper
  • een scheutje arachideolie

Bereidingswijze

Kuis de champignons, snijd de grootste in 4. Warm de champignons in een kookpot onder deksel met 3 eetlepels water en wat boter. Laat 3 minuten koken, zeef en bewaar het kookvocht. Kruid de stukken kip. Warm in een grote stoofpot 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter, voeg de kip toe wanneer de boter schuimt. Laat de stukken een 5-tal minuten mooi bruinen. Voeg de wijn, het kruidentuiltje, de look, sjalot, tomaat en 1 eetlepel dragon toe. Giet het champignonsap erbij, breng aan de kook en laat 30 minuten sudderen. Voeg tenslotte de champignons en de resterende dragon toe, warm goed op en kruid eventueel nog met wat peper en zout.

-->

Registreer op onze nieuwsbrief

Registreer

Bekijk ons
volledig
assortiment

Bekijk